Huisartsenpraktijk Hollandscheveld is geopend op:
ma t/m vrij van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0528 - 341219
Telefoonnummer: 0528 - 341219
Geopend op: ma t/m vrij van 08:00u - 17:00u

Mijn kind & uitgaan

Gaat jouw zoon of dochter binnekort voor het eerst naar een feest of festival? Dan is het een goed idee om met elkaar spelregelds vast te stellen. Doe dat het liefst op een rustig moment, dus niet als je kind klaar staat om naar het feestje te vertrekken. Afspraken maken over uitgaan, kan helpen voorkomen dat je kind in aanraking of in de problemen komt met alcohol en/ of drugs.

Wees niet bang om je kind uit te leggen wat je zorgen zijn. Wanneer er tijd en ruimte is om samen na te denken over de regels, geeft dit je kind ook de mogelijkheid om je zorgen te begrijpen. De meeste pubers begrijpen best dat er regels zijn, al vinden ze dit niet altijd leuk. Bespreek je regels ook eens met andere ouders. Zijn jullie regels inderdaad 'zo streng' als je puber dit vindt? Andere ouders worstelen vaak met dezelfde vragen en problemen. Het kan helpen om ervaringen uit te wisselen.

En tenslotte, houd je kind aan de gemaakte afspraken. Als je dit doet, neem je jezelf als ouder en ook je puber serieus. Pubers begrijpen heel goed dat er consequenties vastzitten als ze zich niet aan de spelregels houden. Straffen die je oplegt zijn bijvoorkeur kortdurend en hebben zo veel mogelijk te maken met de overtreden. Denk bijvoorbeeld aan volgend weekend niet uit mogen. Maar vergeet ook zeker niet je kind te belonen als het goed gaat.

Meer weten?

bekijk ook eens de folders, website en facebookpagina van:

www.trimbos.nl/opvoedingenuitgaan of bel met Alcohol en drugs infolijn 0900 1995